perjantai 10. helmikuuta 2017Kansanedustajat Utajärven koulussa

Kansanedustajat Katja Hänninen (vas), Mari-Leena Talvitie (kok) ja Tapani Tölli (kesk) Oulun vaalipiiristä  vierailivat Utajärven koululla tiistaina 17.1.2017. Vierailu oli osa Kansanedustajat kouluissa -teemaviikkoa (16.-27.1.2017), joka järjestettiin 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. Teemaviikon tavoitteena oli, että kansanedustajia vierailisi mahdollisimman monessa oppilaitoksessa kertomassa työstään ja eduskunnan toiminnasta.

Meidän koulussa järjestettiiin kansanedustajien kyselytunti. Opiskelijoille kyselytunti tarjosi mahdollisuuden kysyä kansanedustajan työstä ja arjesta.

Annika ja Inka-reportterit työssään.
Tilaisuuden juonsivat lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Emma Paavola ja jäsen Siiri Holappa. Oppilaat olivat valmistelleet kysymyksiä kansanedustajien työstä ja eduskunnasta. 

Emma ja Siiri
Kyselytunnin aluksi kansanedustajat kertoivat lyhyesti itsestään, urastaan ja päätavoitteistaan kansanedustajana. Jokainen kansanedustaja oli ennen eduskuntaan pääsyä ollut kiinnostunut politiikasta ja vaikuttamisesta. Jokaisen polku kansanedustajaksi oli kuitenkin erilainen.

Oppilaita kiinnosti kansanedustajan työnkuva, palkka ja työajat. Tapani Töllin mukaan työ vaatii paljon paneutumista ja onkin raakaa työtä. Mari-Leena Talvitie lisäsi vielä, että syy kansanedustajaksi pyrkimiseen ei voi olla palkka. Aloittelevalla kansanedustajalla palkka on noin 6500 euroa kuussa ja lisäksi he saavat matkakustannusten korvauksen. Vasemmiston Katja Hännistä palkka ei ole koskaan kiinnostanut suuremmin.

Kansanedustajat Katja Hänninen, Mari-Leena Talvitie ja Tapani Tölli
Seuraavana oli vuorossa kierros, jossa jokaiselta edustajalta kysyttiin pikakysymyksiä. Kukaan kansanedustajista ei kannattanut ajatusta ajo-oikeuden myöntämistä 15-16 -vuotiaille. Vastaukset myös seuraavaan kysymykseen olivat yhteneviä; kaikkien mielestä on hyvä, että koulussa käytetään yhä enemmän tietokoneita. Tähän Tölli halusi kuitenkin tarkentaa, että tietokoneen täytyy olla renki eikä isäntä. Sen tehtävä on palvella, ei orjuuttaa.

Kysymys tasa-arvoisesta avioliitosta jakoi kuitenkin mielipiteitä. Hänninen ja Talvitie kannattivat ja Tölli vastusti vedoten siihen, että avioliitto on ehdottomasti miehen ja naisen välinen liitto. Henkilökohtaisilla mielipiteillä ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole enää suurta merkitystä, sillä laki tasa-arvoisesta avioliitosta astuu voimaan 1.3.2017. 


Kannabiksen käytön laillistamista ei yksikään edustajista kannattanut. Katja Hänninen mainitsi kuitenkin, että olisi valmis sallimaan kannabiksen lääkekäytön esimerkiksi parantumattomien syöpien hoidossa.

Meille opiskelijoille kansanedustajien vierailu oli kiinnostava ja silmiä avaava. Poliittiset termit avautuvat aivan uudella tavalla, kun yhteiskuntaopin tuntien lisäksi kuulimme asiat suoraan päättäjiltä. Koska olemme tulevaisuuden äänestäjiä, on ehdottoman tärkeää, että saamme lisää tietämystä kotimaamme lainsäädännöstä ja mahdollisuuksista vaikuttaa.

Anniina Leskelä ja Inka Honkanen, lukion opiskelijakunnan hallituksen jäseniä
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitien (kok) haastattelu

1) Millainen on ollut polkusi kansanedustajaksi?
Tulevaisuus ja yhteiset asiat sekä miten niihin vaikutetaan, ovat kiinnostaneet pienestä asti. Yläasteella toimin mm. tukioppilaiden puheenjohtajana, lukiossa oppilaskunnan puheenjohtajana. Harrastin mm. partiota, pidin yleisurheilukoulua ja pelasin jalkapalloa. Halusin vaikuttaa siihen, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa ja löytää sitä kautta mieleistä tekemistä. Näiden kokemusten kautta olin ehdokkaana seurakuntavaaleissa v.1998 ja tulin valituksi valtuustoon. Sen jälkeen olen toiminut mm. valtuutettuna yhden kauden Ilmajoella ja kolme kautta Oulussa sekä seudullisen ympäristölautakunnan, kokoomuksen valtuustoryhmän että Oulun kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajana. Politiikka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Tulevaisuus kiinnostaa minua, koska aion viettää loppuelämäni siellä. 

 
 2) Kauanko olet toiminut kansanedustajana?
 Viime eduskuntavaaleista eli huhtikuusta 2015.

3) Mikä on aikaisempi ammattisi?
Olen toiminut opintojen ohella kolmen eri kansanedustajan (Suvi Lindén, Petri Pihlajaniemi ja Esko Kurvinen) avustajana eri kausilla ja lyhyitä pätkiä projektityöntekijänä niin perheyrityksessä kuin teollisuudessa.  
Meillä on kaksi tyttöä (6- ja 4-vuotiaat) ja kolme viimeistä vuotta ennen kansanedustajuutta olin poissa työelämästä, perhevapailla. Samalla rakensin uuden Oulun tulevaisuutta kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, joka oli merkittävä luottamustoimi. 


4) Mikä on päätavoitteesi kansanedustajana?            
Kolme konkreettista tavoitetta on pystyä lisäämään opiskelu- ja koulutuspaikkoja pohjoiseen,
muuttaa tulevaisuuden kuntalain säädäntövalmistelua enemmän mahdollistavaksi kuin rajaavaksi
(hallintokeskeisyyden sijaan ihmiset ja kuntalaiset edelle) sekä
edistää arktisten asioiden tietoisuutta ja vaikuttavuutta niin lähialueiden kuin valtakunnan osalta,
erityisesti matkailun, viennin ja koulutuksen näkökulmasta.
Yksi päätavoitteista oli saada rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuu Oulun Yliopistolle.
Sen päätöksen opetusministeri Grahn-Laasonen teki juuri sinä päivänä, kun olin vierailemassa koulullanne.
Lisäksi teen parhaani, että edistän elämän tärkeimpiä asioita. Niitä ovat hyvät ihmissuhteet, riittävä terveys ja usko elämään.
Ne ovat asioita, joita ei suoraan voi lainsäädännöllä kansalaisille taata, mutta lait vaikuttavat niiden toteutumiseen ja ihmisten onnistumiseen.

Eini Hamari ja Anni Perttunen, yläkoulun oppilaskunnan hallituksen jäseniä

Keskustelu kävi vilkkaana kahvipöydän ääressä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti