maanantai 9. toukokuuta 2016

 
 
 
 
 
 
 
 
 NUORTEN PARLAMENTTI 15.4.2016
Utajärven koulun oppilaat Marja Ämmänpää, Roope Moilanen ja Riina Pistemaa osallistuivat nuorten parlamenttiin eduskunnassa perjantaina 15.4.2016. Marja ja Roope olivat oppilasedustajia ja Riina toimittajaoppilas. Oppilaiden ohjaajana toimi oppilaskunnan ohjaaja Aulikki Piirainen.
- Puheet parlamentissa olivat mielenkiintoisia ja ajankohtaisia, kertovat Marja ja Roope.

Ajankohtaiskeskustelun aiheena oli Nuorten hyvinvoinnin tekijät ja nykytila. Nuoret saivat kertoa mielipiteensä aiheesta ja tehdä ehdotuksia siitä, miten sitä voitaisiin parantaa.

-Suullisella kyselytunnilla esitimme ministereille haastavia ja tärkeitä kysymyksiä. Pääsimme myös äänestämään tupakanmyynnistä ja koulujen kesälomien siirtämisestä. Äänestysten tuloksena päätimme lakkauttaa tupakan myynnin ja siirtää kesäloma alkamaan viikko ennen juhannusta ja päättymään elo- syyskuun vaihteessa, jatkavat Marja ja Roope.   
Riina osallistui Poliitikko nonstoppiin. Siellä oli neljä nuorten kansanedustajien verkoston jäsentä eri eduskuntaryhmistä vastaamassa toimittajaoppilaiden kysymyksiin.

-Vilkkaan keskustelun aiheuttivat koulutusleikkaukset, muistelee Riina.
Muita aiheita olivat Nuorten vähäinen kiinnostus politiikkaan, Ilmastonmuutos, Nuorten mielenterveyden turvaaminen, Kansanedustajien palkan nostaminen, Suomalaisten kodittomien auttaminen, Kuntien osien eristäytyminen ja Suomen mahdollinen liittyminen NATOon. Toimittajaoppilaat katsoivat suullisen kyselytunnin verkkolähetyksenä Pikkuparlamentin auditoriosta.
Ohjaajille kerrottiin samaan aikaan kuulumisia eduskunnasta, mm. kansanedustajavierailuista kouluihin vuoden 2017 alussa. Kansanedustaja Nasima Razmyar alusti tilaisuudessa aiheesta Pakolaiset ja maahanmuutto. Myös ohjaajat seurasivat suullisen kyselytunnin verkkolähetyksenä. Monet ohjaajat jännittivät kamera laukaisuvalmiina oman oppilaansa kysymysvuoroa.
Tapahtuma päättyi eduskunnan puhemiehen tarjoamaan lounaaseen. Mahdolliset tulevat kansanedustajat tapasivat vielä maakuntiensa kansanedustajia. Monet ryhmäkuvat tallentuivat kameroiden muistiin.
Riina Pistemaa ja Marja Ämmänpää
Aamulento Helsinkiin, Roope katselee maisemia.
Toimittajaoppilas Riina Poliitikko nonstopissa.
Nuorten parlamentin täysistunto Sibelius-Akatemiassa.
Roope ja Marja takapenkissä.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela lausui tervetuliaissanat Pikkuparlamentissa.
Jälkkäripöytä.

Pikkuparlamentti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti